23.8.2016

1.1 Herra Harmaa



"New blood joins this earth
And quickly he's subdued
Through constant pained disgrace
The young boy learns their rules"


Metallica-linjalla jatkettiin. Vahva, matala ääni säesti kitarasointuja omintakeisella, käheällä tavallaan. Savukone vaikutti pätkivän.



Seuraavan yön keikka oli jo hyvässä vauhdissa, tällä kertaa yleisöäkin oli enemmän ja se otti Darryllin vastaan paremmin. Tanssilattiallakin oli pari ihmistä, vaikkei akustinen versio The Unforgivenista varsinaista tanssimusiikkia ollutkaan. Tanssiparin eleet valoivat Darrylliin kuitenkin itseluottamusta, ja ääni muuttui yhä vahvemmaksi, kitara tuntui saavan oman sielun ja mies vuodatti koko intohimonsa musiikkiin juuri kyseiseen kappaleeseen.



Nurkassa istui taas se sama mies. Samat vaatteet, välttelevä katse ja kumara olemus muistuttivat Darryllia edellisyöstä. Niin, ja oluttuoppi, se nyt jo lämmennyt oluttuoppi, johon mies ei koskenutkaan.



Darryll kohautti olkiaan itsekseen. Ei kai se hänelle kuulunut, millä asialla tummatukkainen mies oli Basixissa liikkeellä. Selvästi ei ainakaan vetämässä päätään täyteen, mutta kuten todettu – ei se ollut hänen asiansa.
   Uteliaisuus nosti silti päätään Darryllin sisällä. Uteliaisuus ja ajatus siitä, että toisen miehen epäilyttävä käytös saattoi kieliä eräänlaisesta mahdollisuudesta Darryllille.

***



Ihmiset kävelivät edestakaisin, nauroivat, tanssivat, joivat ja polttivat. Seurasin katseellani ihmisten askelia, vilkaisin välillä ylöspäin nähdäkseni kasvot. Kukaan ei kiinnittänyt minuun huomiota. Saatoin istua nurkkapöydässä yksin ja jatkaa pitkää odotustani. Kai näytin tarpeeksi epäilyttävältä? Epätoivoiselta? Helposti suostuteltavalta? Olin varma, että täältä jos jostain löytäisin niitä ainoita töitä, joita osasin tehdä.



Kuullessani kolahduksen vierestäni säpsähdin ja käänsin katseeni vasemmalle. Joku oli laskenut kitaralaukun puoliseinää vasten ja istuutui alas vähän matkan päähän minusta sytyttäen tupakan. Annoin katseeni vaeltaa savuavasta tupakasta hänen kasvoihinsa. Tunnistin miehen.



Se oli se muusikko, joka oli vain hetkiä aiemmin soittanut kitaraa esiintymislavalla. Nyt artisti oli vaihtunut jo toiseen, ja hiuksensa nutturantapaiselle kietaissut mies saattoi pitää soittotauon. Hän imaisi nautinnollisesti tupakkaansa ja hengähti syvään. Olin jo kääntämässä katsettani pois miehestä, kun hän puhui ja osoitti sanansa ilmeisesti minulle.
   ”Mitä pidit?”



Mies ei katsonut minuun, mutta odotti selvästi vastausta vetäessään uudet henkoset savukkeestaan. Harkitsin hetken, mitä vastaisin, ja soittaja odotti kärsivällisesti.
   ”Parempi kuin eilen. Itsevarmempi.”
   Suoraa puhetta. Mies hymähti, toinen suupieli karkasi virneeseen.
   ”On helpompaa olla itsevarma, kun kukaan ei visko olutta päällesi.” Mies nojautui eteenpäin, haki hetken katseellaan tuhkakuppia, mutta sen puuttuessa päätyi tumppaamaan tupakkansa muutenkin likaiseen lattiaan.



Mies nojasi polviinsa kyynärpäillään ja katsoi minua päätään kallistaen. Hieman kysyvän näköisenä.
   ”Yleensä ihmiset tulevat tänne ryyppäämään tai ainakin juovat tilaamansa tuopit.” Virne löysi taas tiensä miehen kasvoille. ”En usko, että tulit tänne vain istuskelemaan ja nauttimaan köyhän ja mitäänsanomattoman artistin akustisesta kitarasta. Mitä haet?”
   Annoin katseeni vaeltaa miehen tatuoiduissa käsivarsissa, molempia korvalehtiä koristavissa lävistyksissä, liian pitkissä hiuksissa. Kannattaisiko kokeilla? Mitä voisin menettää?
   Vastaus karkasi huuliltani nopeasti. ”Töitä.”



Mies heitti päätään taakse, nauroi ääneen matalaa, käheää naurua. Yski välillä ja nauroi lisää. Lopulta nauru lakkasi ja mies virnuili minulle valkeat hampaat huulten raosta välkkyen. Nähtyään ilmeeni hän vakavoitui.
   ”Ai”, hän sanoi, ja toinen suupieli nyki hieman, ”olit siis tosissasi.”



Hän nojautui rennosti taaksepäin, poimi toisen jalkansa syliinsä ja katsoi minua toinen kulma aavistuksen koholla. Kun hän puhui, hänen äänensä oli matalampi ja hiljaisempi kuin ennen.
   ”Sinua siis eivät kiinnosta rekrytointitiskien hienot pukuherrat? Siisti sisätyö ja tylsän säännöllinen palkkakuitti?”
   Pudistin päätäni hitaasti. Nyt oltiin oikealla tiellä. Olin varma, että tämä mies, jos kuka, tietäisi, mistä saisin töitä.



Itsetietoisesti nyökäten mies nojautui hieman lähemmäs ja puhui entistäkin hiljempaa.
   ”Helppoa rahaa”, hän sanoi ja virnisti taas. ”Tiedän, mistä sitä saa. Minun täytyy jatkaa soittamista, mutta jää keikan jälkeen sivupihalle roikkumaan.”



Mies nousi, poimi kitaralaukkunsa vierestään ja lähti kävelemään kohti esiintymislavaa, jolla toinen artisti lopetteli vuoroaan. Ennen lavalle astumistaan mies vielä käännähti katsomaan minua ja hymyili.

***



Odotin häntä hyvissä ajoin baarin sivuseinustalla ja katselin lähestulkoon pilvetöntä taivasta. Yö oli tummunut saavuttaakseen pimeimmän hetkensä. Valo olisi seuraavana vuorossa, taivaanranta alkaisi pian toivottaa aurinkoa tervetulleeksi.



Kuulin hänen askeleensa jo kaukaa. Mies käveli minua kohti kantaen kitaralaukkua vasemmassa kädessään ja pysähtyi jonkin matkan päähän. Kuulin hymyn hänen äänestään.
   ”Jos olisi pitänyt lyödä vetoa, olisin väittänyt, että jänistät.”



Käännyin katsomaan häntä. Ehdin avata suuni, mutta toinen mies oli nopeampi ja puhui ensin.
   ”Darryll Gray”, hän esittäytyi ja nyökäytti päätään. Vastasin nyökkäykseen.
   ”Adrian de Luca”, esittäydyin itsekin ja jatkoin saman tien. ”Annoit ymmärtää, että sinulla olisi töitä tiedossa. Millaisia?”



Darryll laski kitaralaukkunsa ja istuutui laatikon päälle seinän viereen. Hän katsoi minua arvioivasti ja puhui vasta pitkän ajan kuluttua.
   ”Keskustan laidalla on eräs pieni elektroniikkaliike”, hän lopulta sanoi. ”Vähän heikot turvatoimet. Ei kameroita. Kassaa ei tyhjennetä usein. Murtohälytin löytyy, mutta minun käsittääkseni lähin vartiointiliike on vartin ajomatkan päässä.”
   ”Sinun käsittääksesi?” kysyin merkitsevästi, ja Darryll nyökkäsi.
   ”Minun vahvan, lähes varman käsitykseni mukaan. Mikäänhän ei ole täysin varmaa tässä elämässä. Vartissa ehtii vaikka mitä, mutta ei yksin… kaksi ihmistä taas… no, mitä sanot?”



Vilkaisin ympärilleni varmistaakseni, ettei ketään ollut kuulemassa. Käänsin katseeni takaisin Darrylliin ja nyökkäsin.
   ”Milloin lähdetään?”
   Darryll virnisti.
   ”Heti.”

***



Sorkkaraudan sai kiilattua ovien väliin helposti, mutta lukko oli tiukassa. Vaati sekä voimaa että taitoa löytää oikea kohta, josta vääntää, jotta ovet saisi auki.



Darryll piti ympäristöä silmällä, vilkuili puolelta toiselle ja vahti, ettei missään liikkunut ketään. Kuullessani hermostuneen jalan naputuksen asvalttia vasten muistutin itseäni siitä, ettei yö ollut koskaan yksin. Kuka tahansa saattaisi kävellä ohi.
   Yksi nopea vääntö, kiskaisu, ja ovi avautui paukahtaen. Samassa hälytysjärjestelmä alkoi ulista korviavihlovalla tavalla.
   ”Auki.”



Pujahdettuamme sisälle Darryll näytti valoa, ja minä tein parhaani hakatakseni murtohälyttimen sorkkaraudalla pirstaleiksi ja vaientaakseni ulinan. Saatuani hälyttimen näppäimet rikki pääsin käsiksi keskusyksikköön, ja pian olimme keskellä hiljaisuutta. Darryllkin oli hetken hiljaa.
   ”Et selvästi ole ensi kertaa näissä puuhissa?” hän kysyi. ”Missä olet oppinut moista?”
   ”Elämä opettaa”, vastasin hiljaa.



Ollessani itse murtamassa liikkeen kassalipasta Darryll käveli liikkeessä edestakaisin ja kartoitti taskulampun kanssa kohteita, jotka olisi helppo kantaa miehen autoon ja helppo myydä eteenpäin. Aikaa oli vähän, kumpikin meistä tiesi sen. Emme aikoneet olla täällä edes sitä viittätoista minuuttia. Viisi saisi riittää.



Keikka oli nopeasti tehty. Darryllin kaasuttaessa takakontti täyteen lastattuna pois kaupan edustalta vartiointiliikkeen autoa ei näkynyt mailla halmeilla.

***



Kynttilän liekki lepatti jälleen valottomassa asunnossa. En ollut vieläkään saanut aikaiseksi ostaa lamppuja, enkä mitään muutakaan. Tai ei se aikaan saamisesta ollut kiinni, vaan siitä, etten ollut halunnut käyttää viimeisiä rahojani huonekalujen kaltaisiin ylellisyyksiin. Tyhjään asuntoon huomionsa kiinnitti myös Darryll.
   ”Et sinä ainakaan kämpälläsi turhia pröystäile.”



Darryll tuijotteli ulos ikkunasta niskaansa hieroen ja odotti vastausta ääneen lausumattomaan kysymykseen. Annoinkin sellaisen.
   ”Olen vasta saapunut kaupunkiin.”
   Näin miehen nyökkäävän ymmärtäväisenä. Hän vaihtoi puheenaihetta luontevasti.
   ”Paljonko kassassa oli?”
   ”Äkkiseltään laskettuna kolmisen tonnia.”
   Darryll vihelsi vaikuttuneena.



Tatuoitu mies käveli lähemmäs partaansa sukien ja näytti mietteliäältä.
   ”Pidä se kolme tonnia”, mies sanoi viimein. ”Sinä tarvitset nopeampaa rahaa kuin minä. Voin myydä kamat. Siitä tienaa vähän enemmän, ehkä neljä ja puoli, mutta vaivakin on suurempi. Sopiiko se?”
   ”Kuulostaa reilulta”, vastasin ja epäröin hetken. ”Kiitos.”
   Darryll näytti hämmentyvän.
   ”Mistä sinä minua kiität?”
   ”Töistä.”



Darryll kääntyi minua kohti ja naurahti.
   ”Kiitos itsellesi”, hän sanoi. ”Hoidit oman osuutesi mallikelpoisesti. Mitä sanot, olisiko tämä yhteistyön alku? Minulla olisi mielessäni pari muutakin paikkaa.”
   Hymyilin.
   ”Sopii. Jostainhan minun on rahaa saatava.”
   ”Älä erehdy kuvittelemaan, että voisit jatkaa näin loppuelämäsi”, Darryll varoitti heti. ”Ilman mitään muuta tulonlähdettä. Minä tienaan sentään muusikkona sen verran, että saan leipää pöytään. Muut hommat hoitavat voin leivän päälle, ja voin lopettaa koska haluan.”



En katsonut Darrylliin. Hän ehkä kuvitteli minun miettivän sanojaan, mutta tosiasiassa mietin jotain aivan muuta. Sanoin ajatukseni ääneen.
   ”Et sattuisi tietämään, missä Arbor Corporationin pääkonttori nykyään sijaitsee?”
   Darryll naurahti epäuskoisena.
   ”No, no, hillitsehän itsesi”, hän sanoi virnistellen. ”Älä loukkaannu, mutta luulen, että se firma palkkaa vähän toisenlaisia --”
   ”En ole hakemassa töitä, Darryll.” Huulillani kävi hymyntapainen. ”Minun täytyy vain tavata eräs henkilö.”



Darryll siristi silmiään ja katsoi minua tutkivasti. En kuitenkaan vastannut hänen katseeseensa. Kuvitelkoon mies mitä kuvitteli, mutta hänelle en kertoisi, kenet minun piti tavata ja miksi.
   ”Business Tower”, Darryll sanoi lopulta. ”Korkein rakennus koko kaupungissa, aivan keskustassa. Uskoisin, että ylimmät neljä kerrosta ovat Arbor Corporationin käytössä.”



Nyökkäsin. Luulin muistavani rakennuksen.
   ”Kiitos, Darryll.”
   Hymy, joka eksyi kasvoilleni, oli paitsi kiitollinen, myös odottava.

***

Irviksen kommentteja:

Aika lyhyt ja mitäänsanomaton osa (jälleen). En ole voinut kauhean hyvin viime päivinä, se selittänee jotain. Osaa olen siitä huolimatta halunnut tehdä, ja olen ollut vähän turhankin perfektionisti muutaman asian suhteen (kuten Darryllin kasvojen ilmeiden...) joten siksikin tämä oli aikamoista suossa rämpimistä.

Muutama kysymys, joihin ei ole pakko vastata:

1. Huomasitteko osassa mitään vihjettä siihen, mitä Adrian on puuhaillut viime vuodet?
2. Tajusitte varmaankin, ketä Adrian on menossa tapaamaan. Onnistuuko tapaaminen ja jos onnistuu, miten kohde reagoi Adrianin näkemiseen?

14 kommenttia

  1. Kunnon pahiksia! Oisin veikannut Adrun viettelevän Darryn pahoille teille, mutta näemmä juttu oli vähän toisinkin päin:D
    1. Elämän opettamia juttuja! Kuten sorkkaraudankäyttöä^^
    2. Veikkaanpa, ettei ihan innosta kiljuen Adrua oteta toimistolla vastaan... Vähän epäilen, ettei kovin romanttista kohtaustaole odotettavissa:O
    Aww!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän nyt Adrian ketään viettele.... pahoille teille siis.... ;D Mut tuohan oli suht yhteinen päätös, ei Darryll ketään vietellyt :P

      Adrian, elämänkoululainen </3 Jos se olisi Facebookissa, se niin kirjoittaisi profiiliinsa käyneensä elämän kovaa koulua tms. :D

      Poista
    2. Eiiiiii, nyt rupesin miettiin sun hahmoja facebookissa ja tää on aika kauheeta:D

      Poista
  2. 1. Huomasitteko osassa mitään vihjettä siihen, mitä Adrian on puuhaillut viime vuodet?
    Murtohommia, murtohommia. Ja kenties muutakin rikollista.

    2. Tajusitte varmaankin, ketä Adrian on menossa tapaamaan. Onnistuuko tapaaminen ja jos onnistuu, miten kohde reagoi Adrianin näkemiseen?
    Ehkä onnistuu jotenkuten, ja kenties jonkinsortin kammottava sanallinen tappelukohtaus tulossa tms.

    Jäin tunniksi tuijottamaan tätä kuvaa: https://1.bp.blogspot.com/--SIB-yXJkLw/V7w_oeag-TI/AAAAAAAADtg/5FESbusmAEAobSwz6o0jYqovcqTbebmVQCLcB/s1600/Screenshot-12.jpg

    Ihanat yksityiskohdat, ihanan tarkat huulet ja tosi ihanat silmät! Yritän parhaani mukaan estää itseäni shippaamasta Daryllia ja Adrinia. :D En onneksi ihan vielä näe niitä toisillee sopivina, kenties pian. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Ja kenties muutakin rikollista" haistan, ettei Adrianiin nyt luoteta kovastipaljon tässä tarinassa :D

      Tuo kuva on ihana, tykkään siitä itsekin <3_<3 You are real on kyllä ihan must näissä kuvissa. Mutta voi ei, älä shippaa Darryllia ja Adriania, pliis :D

      Poista
  3. Jee Darryllin ja Adrian hippasilla yhdessä :D

    Nyt voikin jo lisäkommatta Daryllin olemusta, verraten viime osaan. Darryll tuntuu sellaiselta hiukan jännältä tyypiltä, jolta voi olettaa nopeitakin mielenliikkeittä. Toisaalta taas todella itsevarma ja järkevä. Juuri sopivasti sekavan suloinen herkkä hevimies :D

    kysymys 1) Selkeästi kouluttautunut, hyväkäytöksinen elämään positiivisesti suhtautuva nuori mies or not.... Murto- yms rikollishommia ja varmaa sieltä oppinut "pikku taitonsa" rikoshommiin. Ajattelinkin 1. osassa ettei Adrian mene turhaa istumaan baariin eikä Darryll turhaa kiinnitä häneen huomiota. Sekä Adrianin olemus viittasi ekassa virallisessa osassa selkeästi elämän laitapuolen kulkijan rooliin, kun kohtasi ne ryöstäjät.

    kysymys 2) Mietin sellaista ettei tapaamista ainakaan vielä järjesty tai jotain tapahtuu. Toisaalta voisiko yhtiöllä olla itselläänkään puhtaat jauhot pussissa, koska viittasit sen nopeasta nousukiitosta. Mutta jos Adrian ja Lucy tapaavat niin en oikein jaksa uskoa tunteellista 40-luvun leffa tyylistä "nainen heittäytyy miehen käsivarsille ja suutelu"-kohtaukseen. Ehkä näemme taas paistinpannuja :D

    Toi alku oli tosi hieno, missä aloitat biisin sanoilla *.* Jotenkin täydellinen tuohon hetkeen :D Darryllin tatuoinnit on muuten myös hiton hienon näköisiä B)

    R.H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin! Olenko ainoa kenelle tuli Herra Harmaasta heti mieleen Gandalf harmaa? :`D Se tuli mieleen jo kun näin pelkän otsikon.

      R.H

      Poista
    2. Darryll ja Adrian, aikamme Bonnie ja.... eiku mitä

      Darryll, sekavan suloinen herkkä hevimies :'D Kiteytit ajatukseni Darryllia tehdessäni sanoiksi! <3
      Nauroin myös ääneen tuolle "Selkeästi kouluttautunut, hyväkäytöksinen elämään positiivisesti suhtautuva nuori mies".... joo ei tässä elämässä, sori vaan Adrian :D Ja ei turhaan istuttu baarissa, leikittiin epäilyttävää kaveria ja etsittiin töitä. :P

      Hyvä veikkaus tuosta yhtiön mahdollisesta juonittelusta... ;) En kerro, osuiko oikeaan. Vielä.
      Paistinpannuja ei nähdä. Kaulimia ehkä? :D

      Tykkään kans Darryllin tatuoinneista, vaikka vähän sumeita joissain kuvissa ovatkin, etenkin nuo sormien tatskat.
      Ja mulle itelleni hiipi mieleen otsikosta ekana "Fifty Shades of Grey", eikös siinä ollu just joku "Mr. Grey" :D:D Darryll on sentään herra Gray, a-kirjaimella. Siinä on ero!

      Poista
  4. Adrian on tällä hetkellä varmaan mun lemppari De lucan suvusta! Mä tykkään tosi paljon sen luonteesta ja persoonasta ja se on muutenki håt. <3 (niin kuin myös Daryll.. <3) Noista tulee vielä hyvä pari.. Siis murtokaksikko. :DD

    1. Huomasitteko osassa mitään vihjettä siihen, mitä Adrian on puuhaillut viime vuodet?
    Hakannut sorkkaraudalla elämää päähän. c;

    2. Tajusitte varmaankin, ketä Adrian on menossa tapaamaan. Onnistuuko tapaaminen ja jos onnistuu, miten kohde reagoi Adrianin näkemiseen?
    Yber-romanttinen-siirappikohtaus, jossa he halaavat ja suutelevat ja elävät elämänsä onnellisina loppuun asti :3? Ehkä ei..




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin näin kirjoittajana tykkään Adrianista ihan valtavasti! :) Siinä on jotain Vincentmäistä. :D Muutakin kuin silmät.

      "Hakannut sorkkaraudalla elämää päähän" :D :D :D Tai sitten elämä on hakannut Adriania sorkkaraudalla päähän. Ei voi tietää. Mut tuntien jälkimmäinen.

      Poista
  5. 50 shades of Darryll <3

    No ei. Ehkä koitan nyt kommentoida jotain järkevää. :"D


    1. Huomasitteko osassa mitään vihjettä siihen, mitä Adrian on puuhaillut viime vuodet?
    - No jotain pikkurikoksia se on todennäköisesti tehtaillut. Ei muuta lisättävää. :D
    2. Tajusitte varmaankin, ketä Adrian on menossa tapaamaan. Onnistuuko tapaaminen ja jos onnistuu, miten kohde reagoi Adrianin näkemiseen?
    - Tapaaminen todennäköisesti ei mene niin kuin Adrian haluaisi. Eikä tää "kohde" varmaan ilahdu Adrianin näkemisestä :"D

    -hedgehog-


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "50 shades of Darryll <3"

      ...
      .....
      ...... :''''DDDDD EI LUOJA ETTÄ HAJOSIN TUOLLE. Kiitos vain <3 Oonki aina miettiny mihin ymppään sen mun Simsistä löytyvän kahvikuppi + 50 Shades of Grey-kirja -objektin, mutta niin, ilmeisesti Darryllin asuntoon. Koska sehän nyt fanittaa tuollaisia kirjoja ihan varmasti. :'D

      Pikkurikoksia, pikkurikoksia... pitäähän sitä nyt jotain elääkseen tehdä ;D

      Poista
  6. Mun aivot ei raksuta, enkä oikein saa kommenttia kirjoitetuksi, joten en tähän ala mitään liiba laabaa, turhia kerhuja yms. ala kirjoittamaan. (ja kehut sun tarinasta on siis kyllä ihan ansaitut mutta siinä vaiheessa kun mä oon sanonu saman asian noin miljoona kertaa, se alkaa tuntua turhalta)

    Mut siis joo. Darryl on söpö. :) Ja Adrian kans. Adrian jotenkin tosi mielenkiintonen persoona ja se sänki tekee siitä jotenkin omalla tavalla pelottavan ja jännittävän näkösen, mikä on aina hyvä asia, ainankin näissä sun tarinoissa ;) :D

    -Lukija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se mitään, ei munkaan aivot tunnu raksuttavan ikinä minkään suhteen. Kohta rupean parkumaan uusinta osaa tässä kun aivot ei raksuttanu tarpeeks. :P

      Tuo sänki on tosiaan mun about kaikilla mieshahmoilla, koska se on vaan niin luonnollisen näköinen. Forgive me. :D

      Poista

Uudemmat tekstit Vanhemmat tekstit